Waarom de Staten Generaal voor een rechtvaardige transitie?
“Er is een maatschappelijke consensus om de urgentie van de klimaat- en andere ecologische crises te erkennen, en de noodzaak om van richting te veranderen. Het is nu tijd om iedereen aan boord te krijgen, om zoveel mogelijk mensen te verzamelen rond de weg die moet worden ingeslagen om de uitdagingen van deze eeuw aan te gaan.
Deze omschakeling zal alleen plaatsvinden als zij wordt begrepen dankzij de democratisering van het publieke debat, maar ook als zij als legitiem en rechtvaardig wordt ervaren, zowel wat betreft de inspanningen die zij vereist als de effecten die zij teweegbrengt.
Daarom hebben wij resoluut gekozen voor een rechtvaardige transitie.
Het doel van de Staten-Generaal en de conferentie is het organiseren van dit collectieve, democratische debat over de opties die we hebben om ons te verzamelen rond een sociaal en ecologisch wenselijke toekomst."
De 4 pijlers
Dit proces heeft geresulteerd in de formulering van adviezen en aanbevelingen die als input zullen dienen voor de Conferentie over een rechtvaardige Transitie in België.
Het Hoog Comité
bestond uit deskundigen gespecialiseerd in sociale kwesties, economie, democratische innovatie en aardwetenschappen. Samen hebben zij gedefinieerd wat de rechtvaardige transitie in België inhoudt en welke hefbomen de staat moet activeren om die te bereiken.
Het Forum
heeft de bijdrage van het maatschappelijk middenveld over het thema “rechtvaardige transitie” verzameld en geanalyseerd.
De Burger-Agora
bestond uit uitgelote burgers die de diversiteit van België vertegenwoordigen. Hun opdracht was een antwoord te formuleren op de vraag “Onder welke voorwaarden zal de transitie rechtvaardig verlopen?”.
De federale overheidsdiensten
hebben onder meer aanbevelingen voor de uitvoering van een federaal beleid inzake rechtvaardige transitie geformuleerd.