Het Hoog Comité voor een Rechtvaardige Transitie vertegenwoordigt de wetenschappelijke as van de Staten-Generaal. Het bestond uit 24 experten die gespecialiseerd zijn in sociale kwesties, economie, democratische innovatie en aardwetenschappen.
De algemene opdracht van dit Hoog Comité was zijn expertise delen en de regering en stakeholders adviseren met het oog op de Conferentie voor een Rechtvaardige Transitie. Het moest ook een speciaal rapport publiceren en verspreiden, met een antwoord op de vraag “Hoe de Rechtvaardige Transitie in België organiseren en institutionaliseren?”. Het kwam elf keer samen, wat overeenstemt met bijna een keer per maand gedurende anderhalf jaar.
Op 24 oktober 2023 overhandigde het Hoog Comité zijn verslag "Just Transition in Belgium: Concepts, Issues at Stake, and Policy Levers", samen met een beleidsnota, aan minister Khattabi. Je kan die raadplegen via deze link.
Onderstaande biografieën werden in 2022 geschreven.
De co-voorzitters
is professor sociaal beleid en lid van het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck aan de Universiteit Antwerpen. Ze trad op als raadgever voor onder meer de OESO, de Europese Commissie en de Belgische regering. Momenteel is ze lid van de Belgische Hoge Raad voor de Werkgelegenheid.
is professor aan de Université libre de Bruxelles, gastprofessor aan EDHEC Lille en aan de Universiteit van Namen. Samen met Tom Bauler is hij de oprichter van het Institut interfacultaire des transformations socio-écologiques (ULB). Zijn onderzoek omvat duurzame financiën/geldwezen, sociale innovatie, veerkracht en ethiek van de economie. Het onderzoek dat hij verricht, omvat duurzame financiën/geldwezen, sociale innovatie, veerkracht en ethiek binnen de economie.
De leden
is professor ontwikkelingseconomie aan de UCL. Hij was van 2018 tot 2020 directeur van het Centre de Recherches Interdisciplinaires, Démocratie, Institutions, Subjectivité (CriDis) van het IACCHOS-instituut en is lid van het centre d’études du développement (DVLP) van datzelfde instituut.
is hoogleraar milieurecht aan de Université Libre de Bruxelles Ze bekleedt de interfacultaire leerstoel milieurecht, gedeeld door de faculteit rechten en criminologie, de faculteit wetenschappen en de Solvay Brussels School of Economics and Management. Chiara is geïnteresseerd in de juridische aspecten van milieubescherming op verschillende niveaus, waaronder het Europese, en de governance van energietechnologieën.
is onderzoeksmanager klimaat en circulaire economie aan HIVA (KU Leuven). Hij leidt een onderzoeksteam dat beleidsgericht onderzoek uitvoert rond milieugerelateerde thema's. Hij deed een doctoraat over het gebruik van milieubelastingen als beleidsinstrument.
is als professor aan de ULB verbonden aan de SONYA (Socio-Environmental Dynamics Research Group) en bekleedt de leerstoel 'Milieu en Economie'. Zijn onderzoek richt zich op alternatieve indicatoren voor het bbp, sociale innovatie en socio-technische exnovatie, burgerlijke oplossingen en transitieprocessen.
is professor sociaal recht aan de ULB en onderzoeker bij het Centre de droit public et social. Haar onderzoek richt zich op de situatie van mensen die buiten of in de marge van de sociale rechtsbescherming werken (uitkeringsgerechtigden die gedwongen worden te werken in ruil voor hun sociale uitkering, atypische werknemers etc.). Haar interesse gaat ook uit naar de relatie tussen het sociaal recht en het productivisme.
is hoofddocent aan de Vakgroep Landbouweconomie (UGent), en geaffilieerd lid van het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling (CDO, UGent). Hij is aan de KULeuven gevormd als Bio-Ingenieur in het land- en bosbeheer, en master en doctor in de Sociale en Culturele Antropologie.
is professor aan de UCL en Sciences Po en is de speciale VN-rapporteur voor mensenrechten en extreme armoede. Als specialist in economische en sociale rechten was hij tussen 2008 en 2014 de speciale rapporteur voor het recht op voedsel.
is doctor in de sociologie aan de Universiteit van Louvain-la-Neuve (2004) en master in de politieke wetenschappen aan het MM.I. T. (2004).
Ze is hoofdonderzoekster van het Fonds national de la recherche scientifique (FNRS), professor aan de Universiteit van Louvain-la-Neuve (UCL) en senior research associate van het Labor and Worklife Program van de Universiteit van Harvard.
is onderzoeksleider bij het Centrum voor Sociaal Beleid – Herman Deleeck (Universiteit Antwerpen), waar hij onderzoek voert naar armoede en sociaal beleid, en ongelijkheid en klimaatverandering.”
is gewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel in de Economische faculteit. Ze heeft een passie voor de transitie naar een duurzamere wereld. Ze coördineert de onderzoeksgroep Mobilise, waar geëngageerde onderzoekers de transitie naar duurzame mobiliteit en logistiek bestuderen en ondersteunen.
is onderzoeker aan de VUB en de Universitat de Barcelona School of Economics waar zij onderzoek voert naar Malthusiaans denken en de politieke economie en ecologie van migratie. Haar onderzoek ligt op het kruispunt van demografie, sociale geografie, politieke economie en ecologie.
PhD, LL.M (Kings College London), is gekwalificeerd onderzoekster bij het FNRS, professor aan de Université Saint-Louis Brussel en directeur van het CEDRE (Centre d'étude du droit de l'environnement). Als juriste richt ze haar onderzoek op de nieuwe uitdagingen van milieubescherming, in een context van meervoudige crisissen, op het raakvlak van verschillende rechtsordes.
is onderzoeker aan het Laboratorium voor Elektrische Energietechniek (EELAB: Electrical Energy Lab) van Universiteit Gent. Hij onderzoekt de technische en economische impact van de energietransitie op het elektrische energiesysteem, zowel in nationale als Europese context. In opdracht van de federale regering onderzocht hij de impact van de kernuitstap op de elektriciteitsprijs.
is Full Professor in Urban Sociology at the University of Antwerp. He is a member of the Centre for Research on Environmental and Social Change and scientific director of the Hannah Arendt Institute for Diversity, Urbanity and Citizenship.
is postdoctoraal onderzoeker (FWO) aan het Centrum voor Sociologisch Onderzoek van de KU Leuven. In haar onderzoek analyseert ze sociaal beleid en de effecten ervan op sociale ongelijkheid, sociale inclusie en de kwaliteit van de arbeid.
heeft een master in politieke wetenschappen en economie, en een PhD in economie (UCLouvain). Ze is hoofddocent aan de ICHEC Brussels Management School en hoogleraar (deeltijds) aan UCLouvain. Haar onderwijservaring omvat o.a. duurzaamheidseconomie, ecologische economie en economische epistemologie.
is gezondheidssocioloog aan de Universiteit Gent, waar ze CliMigHealth coördineert, een internationaal netwerk van experts die zich bezighouden met onderzoek, onderwijs en sensibilisering rond klimaatverandering, migratie en gezondheid(szorg).
is professor sociaal recht aan de UCLouvain (IACCHOS-JURI). Na een proefschrift aan het European University Institute in Firenze werkte ze voor de Universiteit van Genève, de Internationale Arbeidsorganisatie en de Europese Commissie. Ze heeft het Federaal Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen vormgegeven en geleid (van 2004 tot 2006) en zal in 2021-2022 het Institut d’études avancées in Nantes leiden.
is schrijver en expert op vlak van democratische innovatie. Hij is Senior Fellow aan het Hannah Arendt Center for Politics and Humanities, Bard College, New York , voorzitter van FIDE (Federation for Innovation in Democracy Europe) en adviesraadslid van KNOCA (Knowledge Network on Climate Assemblies van de European Climate Foundation).
is hoogleraar klimatologie en duurzame ontwikkelingswetenschappen aan de Université catholique de Louvain en lid van de Académie royale de Belgique en van de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling. Hij is sinds 1995 nauw betrokken bij het IPCC en was van 2008 tot 2015 vice-voorzitter van het IPCC.
is senior economist bij OFCE/Sciences Po. Hij doceert aan Sciences Po, Ponts Paris tech, ESSEC en Stanford University. Hij is gespecialiseerd in welvaartseconomie en in de sociaal-ecologische benadering.
Academische ondersteuning
is postdoctoraal onderzoekster aan de Université Libre de Bruxelles. Haar onderzoek richt zich op prognoses en duurzame transities (governance en rechtvaardigheidsvraagstukken). Ze leidt ook COGITO, een prognose-onderzoeksproject voor de ontwikkeling en verkenning van 'rechtvaardige transitie'-scenario's voor koolstofneutraliteit en klimaatbestendigheid in Brussel.
heeft een achtergrond in de economische wetenschappen (UGent) en duurzame stedenbouw (Aalborg Universitet) en voerde haar doctoraatsonderzoek bij het Herman Deleeck Centrum voor Sociaal Beleid (UAntwerpen) over de rol van sociale ongelijkheid in de klimaattransitie.