Overslaan en naar de inhoud gaan
Andere informatie en diensten van de overheid: logo Belgium .BE
Conferentie voor en Rechtvaardige Transitie
20-09-2023

Wanneer ?

8 & 9 November 2023

Waar ?

SQUARE – Brussel

Hoe kunnen we werknemers actief in vervuilende industrieën ondersteunen in hun transitie naar een duurzame job? Welk beleid moeten we voeren zodat landbouwers een eerlijke prijs voor hun producten krijgen en tegelijk kunnen opereren binnen de planetaire grenzen? Hoe zorgen we er voor dat ook de armste personen in onze samenleving in een energiezuinige en waardige woning kunnen wonen?

Tijdens deze tweedaagse zullen beleidsmakers van het hele land, stakeholders, academische experten en burgers samenkomen om deze en vele andere grote uitdagingen voor een inclusieve en rechtvaardige ecologische transitie voor iedereen op scherp te zetten.

Zoals de IAO-richtlijnen voor een rechtvaardige transitie uit 2015  aangeven, is er geen 'one size fits all'. Beleid en programma's moeten worden afgestemd op de specifieke omstandigheden, de cultuur en de economische realiteit van elk land. Deze conferentie werd de laatste twee jaar dan ook intens voorbereid door een veelheid aan verschillende stakeholders. Een groep academische experten, het middenveld, een panel gelote burgers, specialisten uit de administratie en verschillende adviesraden hebben allemaal inputrapporten voorbereid die deze conferentie en de beleidskeuzes die erna zullen volgen moeten voeden.

Het doel van de conferentie is om al de verzamelde aanbevelingen en inzichten aan bod te laten komen en er politiek aan de slag te gaan. 

Wat mag je verwachten ?

  • Plenaire sessies met inspirerende keynotes en presentaties
  • Seminaries rond kernuitdagingen van een rechtvaardige transitie (in aanwezigheid van ministers of hun vertegenwoordigers)
  • Netwerkmomenten waarop er van elkaar geleerd kan worden

Formele uitnodiging en het programma zullen in de loop van de volgende weken volgen, maar noteer 8  en 9 november dus al zeker in uw agenda.

Tot dan kan u voor meer info terecht op https://www.justtransition.be/nl/